cfmoto bosna
CFMOTO IDEMO DO TITULE – Predstavljene su boje i tim za novu MotoGP sezonu
cf moto aspar tim

IDEMO DO TITULE – Predstavljene su boje i tim za novu MotoGP sezonu

CFMOTO Aspar tim je zvanično predstavljen po prvi put, najavljujući nove boje za takmičenje u Moto2 i Moto3 serijama, kao i jaku postavu vozača za novu sezonu.

CFMOTO Aspar tim je predstavio izgled bicikala za novu eru koja je pred nama!

Nakon dvije uspješne godine takmičenja u Svjetskom Moto 3 prvenstvu, CFMOTO pomjera ljestvicu na viši nivo u sezoni 2024. Sa timom Aspara koji ima impresivan rekord od 26 pobjeda, 58 podijuma i 2 Moto 3 prvenstva od 2018. godine, CFMOTO će se boriti za pobjede i postolja u Moto 2 i Moto 3 klasama Svjetskog prvenstva.

Novi dizajn motocikla zadržava primarnu CFMOTO plavu boju, uz dodatak magenta pruga koje se protežu duž bicikla, dok su crna i ljubičasta boja preuzete od sponzora tima. Ono što će ljubiteljima Moto GP-a odmah upasti u oči je veliki broj sponzorskih logotipa na motociklu, što navodi na zaključak da se radi o veoma jakom Moto GP timu.

cf moto motogp

Ime tima dolazi od nadimka osnivača, Jorgea Martineza, poznatog kao ‘Aspar’, koji je između 1986. i 1988. osvojio tri uzastopne titule u kategoriji do 80 kubika, a 1988. osvojio je i prvenstvo u kategoriji do 125 kubika. Nakon odlaska u penziju, Aspar je osnovao vlastiti tim s ciljem otkrivanja i razvoja mladih talenata, uključujući poznate vozače kao što su Bautista i Dani Pedrosa.

Prema statistikama sa službene web stranice tima, od 1979. godine, Aspar i njegov tim osvojili su 15 titula svjetskog prvaka, 10 drugih mjesta, 152 pobjede i 413 podijuma.

Najnoviji svjetski šampion koji je izašao iz ovog tima je Izan Guevara koji je 2022. Moto3 GP šampion.

Izan Guevara

Izan Guevara

Kategorija: Moto2

Broj: 28

Nacionalnost: Španija

Starost: 19 godina

Izan Guevara je počeo da se takmiči sa 3 godine, sa 8 je učestvovao na dečijim trkama, sa 14 je učestvovao na Evropskom kupu talenata gde je osvojio 6 pojedinačnih trka i tri trke pred sam kraj šampionata. obezbedio titulu. Sa 15 godina pridružio se timu Aspara da bi se takmičio u Moto3 Juniors i Red Bull Rookies kupu, gdje je te sezone osvojio 5 trka i ukupno 8 puta stajao na postolju, čime je osigurao titulu, koju u dobi od samo 16 godina mu je donelo poziciju zvaničnog vozača u Moto3.

Godine 2022. osvojio je titulu u Moto3 šampionatu, što mu je donijelo promociju u Moto2 za 2023. godinu. Nakon sezone prilagođavanja, očekujemo da će Guevara postići još bolje rezultate 2024. godine!

cfmoto tim

Jake Dixon

Kategorija: Moto2

Broj: 96

Nacionalnost: Britanac

Starost: 28 godina

Dixonov otac je također bio profesionalni trkač, pa se Jake od malih nogu zaljubio u automobilske trke. Međutim, život u Velikoj Britaniji razlikuje se od tipičnog odrastanja vozača sa evropskog kontinenta, jer je svoj put započeo u britanskoj nacionalnoj seriji BSB, a tek sa 21. godinom popeo je na svoj prvi BSB podijum, tj. smatra se pravim podvigom u trkačkom svijetu. U svojoj prvoj godini u BSB-u osvojio je dvije pobjede i završio na ukupno šestom mjestu, a sljedeće godine čak je stajao na postolju čak 16 puta, završivši na drugom mjestu, što mu je dalo priliku da se pridruži Aspar timu u Moto2 seriji.

Dixonu, koji je debitirao na međunarodnoj sceni sa 23 godine, bile su potrebne četiri godine da dostigne vrhunac svoje karijere, uz dvije pojedinačne pobjede i četvrtu u Moto2 kategoriji 2023. godine.

U sezoni 2024. biće jedan od glavnih kandidata za osvajanje šampionata!

David Alonso

David Alonso

Kategorija: Moto3

Broj: 80

Nacionalnost: Kolumbijac, rođen u Madridu, Španija

Starost: 17 godina

Alonso je počeo da se takmiči sa 5 godina, dok se već sa 11 pridružio Aspar Junior timu. Sa 13 godina osvojio je špansko prvenstvo 85GP, dok je sa 15 osvojio Evropski kup za talente, a sa 16 Red Bull Rookies kup. Godine 2023., prije nego što je napunio 17 godina, Alonso je promoviran u Moto3 kategoriju i u svojoj debitantskoj sezoni osvojio je četiri pojedinačne pobjede i četiri druga mjesta, završivši godinu na trećem mjestu na tabeli. 2024. njegov jedini cilj je da postane ukupni pobjednik!

Joel Esteban

Joel Esteban

Kategorija: Moto3

Broj: 78

Nacionalnost: Španija

Starost: 18 godina

Esteban je debitovao u španskom Moto4 šampionatu sa 13 godina, dok je sledeće godine napredovao u Pre-Moto3 gde je završio kao drugoplasirani. 2021. se prvi put takmičio na Evropskom kupu talenata i odmah stao na postolje, dok se 2022. pridružio Aspar Junior timu i ponovo se takmičio na Evropskom kupu talenata, osvojivši tri uzastopne pobjede na startu sezone, dok se još nekoliko puta zaustavio na postolju. Iako je propustio dvije trke zbog bolesti, završio je godinu na drugom mjestu. 2023. godine se takmičio u juniorskoj GP seriji, zauzevši dva prva mjesta i šest puta se plasirao na podijum, a godinu završio na četvrtom mjestu.

2024. godine, u svojoj trećoj godini sa timom Aspar, Esteban će voziti u Moto3 kategoriji, boreći se rame uz rame sa Alonsom za titulu!

cf moto tim

Nakon što smo upoznali tim i naša četiri vozača, već imamo jasna očekivanja od CFMOTO Aspar tima u sezoni 2024. Naš cilj nije više samo biti na podijumu, već je osvajanje titule pravi cilj našeg CFMOTO Aspara. Tim.

Sljedeća predsezonska testiranja održat će se od 28. februara do 1. marta na stazi Jerez u Španiji, dok će prva trka u sezoni 2024. početi 8. marta na stazi Lusail International Circuit u Kataru.

Pred nama je sezona puna emocija, adrenalina i uspjeha! Jeste li spremni za najuzbudljiviju MotoGP sezonu ikada? Mi jesmo 🙂

 

 

CFMOTO

Kompanija CFMOTO, osnovana 1989. godine, razvija, dizajnira, prodaje najkvalitetnija terenska vozila za sve podloge. CFMOTO bavi se proizvodnjom i isporukom najpouzdanijih i najisplativijih ATV vozilaUTV i SSV vozilamotocikla i skutera, kao i prateće opreme.

KONTAKT INFORMACIJE

Ponedeljak-Petak: 09h-17h Subotom: 10h-15h
Subotička 2, 78000 Banja Luka Gornji Hotonj bb 71320 Vogošća, Sarajevo
+38763998914 +38751354580 +38766040771
info@cfmoto.ba sarajevo@cfmoto.ba