cfmoto bosna
CFMOTO Raonik za čišćenje snijega za ATV vozila
raonik za ciscenje snijega bosna

Raonik za čišćenje snijega za ATV vozila

Raonik za čišćenje snijega za ATV omogućava nesmetanu vožnju u zimskom periodu.

Ništa se ne može uporediti sa vožnjom ATV vozila. Osjećaj vjetra u leđima dok savladavate i najnepristupačnije terene, zaista, predstavlja pravu avanturu. Što je teren teži doza adrenalina je veća. Mada ništa manje nije uzbudljiva ni vožnja po neasfaltiranim ravnim putevima koji za sobom  ostavljaju prelijepe predjele.

Međutim, mnogi smatraju da je vožnja ovih malih, a moćnih mašina ograničena samo na topli period, odnosno od ranog proljeća do kasne jeseni. Ovakvo mišljenje je pogrešno, jer ATV možete voziti tokom čitave godine. Zapravo, vožnja po snijegu tokom zimskih mjeseci ima posebnu draž. Savladavanje snježnih nanosa je poseban izazov, te ne čudi što ATV ljubitelji sa nestrpljenjem očekuju snježne padavine kako bi isprobali mogućosti koje pruža njihov ljubimac.

Da bi vožnja u zimskim uslovima bila bezbjedna neophodan vam je raonik za čišćenje snijega za ATV.

Pripremite ATV za čišćenje snijega

Čišćenje snijega specijalnim raonikom za ATV zahtijeva da ono bude u top formi. Imajte u vidu da guranje i gomilanje snijega dodatno opterećuje ATV, te prije upotrebe morate se uvjeriti u njegovu ispravnost.

Stručnjaci savjetuju da to učinite u jesen, dok su temperature još uvijek prijatne kako biste imali dovoljno vremena da pripremite ATV za snježnu sezonu. Ipak, nemojte da zaboravite da ćete i u zimskim mjesecima morati da vršiti provjeru svog ATV prilikom upotrebe. Jedino na taj način bit ćete sigurni u njegovu ispravnost. Samim tim i u bezbjednost za vožnju.

Provjerite da li raonik za čišćenje snijega za ATV odgovara vašem modelu

S obzirom da postoje ATV vozila različitih performansi morate znati da li vaš model možete da koristi za čišćenje snijega.

Ukoliko raonik za čišćenje snijega za ATV postavite na mašinu nedovoljne snage ona neće moći da prođe kroz nanose. Također, postoji opasnost da dođe do preopterećenja i velikog oštećenja vozila.

Raonik možete postaviti i na UTV vozila. Pri čemu morate znati da je ATV pogodniji za upotrebu na malim stazama, a za veće površine i veće prilazne puteve bolje je koristiti UTV.

Još jedna važna stvar koju treba da razmotrite jeste način čišćenja snijega, jer se ono može obavljati od direktnog guranja snijega na jednu veću gomilu, pa do zakrivljenija ugla raonika.

raonik za ciscenje snijega Bosna

Provjerite da li je raonik za čišćenje snijega za ATV pod odgovarajućim uglom

Dubina i debljina snježnog prekrivača imaju važnu ulogu pri upotrebi raonika na ATV vozilu. Visinu, tj. dubinu raonika morate podesiti prema debljini snježnog pokrivača. U protivnom raonikom ćete grebati golu zemlju ili trotoar, dovodeći do oštećenja.

Kod male debljine snijega raonik treba držati na višem nivou, a kada dođe do nagomilavanja snježnog pokrivača spustite nivo raonika.

Prilikom upotrebe morate imati na umu i nagib terena koji čistite, njegovu površinu, kao i vlažnost snijega.

Očistite raonik nakon upotrebe

Čišćenjem snijega posao niste završili, jer nakon upotrebe neophodno je da očistite raonik od snijega, komadića leda i prljavštine koja se na njega zalijepila. Ukoliko ovaj korak preskočite postoji opasnost od pojave hrđe, pa i zamrzavanja snijega na njemu te ćete raonik kasnije teže očistiti.

Najveći izbor ATV vozila, kao i dodatne opreme, možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije CFMOTO.

CFMOTO

Kompanija CFMOTO, osnovana 1989. godine, razvija, dizajnira, prodaje najkvalitetnija terenska vozila za sve podloge. CFMOTO bavi se proizvodnjom i isporukom najpouzdanijih i najisplativijih ATV vozilaUTV i SSV vozilamotocikla i skutera, kao i prateće opreme.

KONTAKT INFORMACIJE

Ponedeljak-Petak: 09h-17h Subotom: 10h-15h
Subotička 2, 78000 Banja Luka Gornji Hotonj bb 71320 Vogošća, Sarajevo
+38763998914 +38751354580 +38766040771
info@cfmoto.ba sarajevo@cfmoto.ba