cfmoto bosna
ATV vozila Kako se zaštititi tokom vožnje ATV vozila? Bezbjednosni savjeti koji će vam značiti
bezbednost tokom vožnje ATV vozila CFMOTO 1

Kako se zaštititi tokom vožnje ATV vozila? Bezbjednosni savjeti koji će vam značiti

Bezbjednost tokom vožnje ATV vozila najvažniji je aspekt upravljanja ovim četvorotočkašima. Stoga je, za kvalitetnu i udobnu vožnju terencima, najvažnije da znate kako da se zaštitite.

Upravljanje ATV vozilom, istraživanje nepoznatih predjela i vožnja preko izazovnih terena predstavljaju pravu avanturu za sve adrenalinske zavisnike. Dakle, ako tražite nove načine da se zabavite na putovanju u vlastitoj režiji, onda su moćni i agresivni terenci najboji izbor za vas. Pored zabavnog aspekta, ATV vozila su istovremeno i korisni četvorotočkaši. Naime, oni se mogu upotrjebiti i za čišćenje snijega, raspršivanje soli i đubriva, za vuču, vezivanje, ali i za mnoge druge stvari.

Kao što već vjerovatno znate, ATV je skraćenica za All Terrain Vehicle. Ova vozila, sa četiri nepneumatske gume manjeg pritiska, specijalno su dizajnirana za terensku vožnju po tvrdim i teškim podlogama.

Međutim, kao i kod bilo kog drugog vozila, upravljanje ATV vozilom nosi sa sobom odovarajuće bezbjednosne rizike. Upravo zato, neophodno je da znate koje radnje treba da preduzmete kako biste se zaštitili tokom vožnje ovih jedinstvenih četvorotočkaša.

Bezbjednost tokom vožnje ATV vozila – Koji su rizici nebezbjedne vožnje?

Pre nego što vam predočimo sigurne i pouzdane savjete za maksimalnu bezbjednost tokom vožnje ATV vozila, trebalo bi se upoznati sa rizicima vožnje ovih vozila.

bezbednost tokom vožnje ATV vozila CFMOTO 2

 

Naime, samo u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine, usled nepridržavanja bezbjednosnih savjeta za vožnju ATV-om, pogine između 300 i 400 osoba. Prema statističkim podacima, više od 125.000 ljudi je 2003. godine zadobilo teže i lakše povrede zbog nebezbjednog rukovanja ovim vozilima. Od toga, trećina svih povređenih bili su tinejdžeri mlađi od 16 godina, dok su tri četvrtine svih povređenih osoba bili muškarci.

Pritom, ne pričamo vam ove statističke podatke kako bismo vas odvratili od vožnje. Naprotiv. Želimo samo da vam ukažemo na učestalost povreda i podignemo svjest o rizicima nebezbjednog rukovanja ovim vozilima. Treba naglasiti da je velika većina ovih povreda nastala usled greške vozača, a ne zbog fabričke neispravnosti ili nepravilnosti samog vozila.

Obavezno nosite zaštitnu opremu

Najvažnija stvar za bezbjedno upravljanje ATV vozilom jeste nošenje sigurnosne, odnosno zaštitne opreme. Nije pretjerivanje kada vam kažemo da vam zaštitna oprema bukvalno može spasiti život. Vjerovali ili ne, samo zaštitne kacige mogu smanjiti rizik od fatalnog ishoda nesreće, odnosno udesa povezanog sa vožnjom ATV vozila, za čak 42 odsto.

Prema tome, prilikom upravljanja ovim vozilima, obavezno nosite slijedeću zaštitnu opremu:

  1. Kaciga. Kao što već istakli, kaciga vam zaista može sačuvati život, ukoliko do nezgode i dođe. Kacige koje u cijelosti pokrivaju lice (osim dijela za oči) pružaju veći nivo zaštite i sigurnosti. Obavezno pre vožnje provjerite da li ste dobro zateglli i pričvrstilli kacigu.
  2. Zaštitne naočare. Ako ne vidite dobro i jasno tokom vožnje, onda i vožnja ne može biti bezbjedna. Iz tog razloga, kupovina kvalitetnih zaštitnih naočara od esencijalnog je značaja za sigurno upravljanje ATV-om. Potražite naočare koje su napravljene od tvrdo obloženog polikarbonata, sa prostorom za ventilaciju kako bi se spriječilo zamagljivanje. Bez naočara rizikujete da dijelovi prljavštine i prašine dospiju do vaših očiju i oštete vaš vid.
  3. Zaštitna odjeća i obuća. Tokom vožnje, važno je zaštititi cijelo tijelo i kožu, a ne samo glavu. Stoga, prilikom vožnje obavezno nosite zaštitne rukavice, duboke čizme, dugačke pantalone, jaknu i gornji dio trenerke sa dugačkim rukavima.

Za dopunsku zaštitu, uvijek možete nabaviti štitnike za koljena, grudi i ramena.

Bezbjednost tokom vožnje ATV vozila – Izbjegavajte asfaltiranu površinu

Kvadovi i ATV vozila napravljena su namjenski za terensku vožnju – po brdovitim, blatnjavim, kamenitim, pijeskovitim i šljunkovitim podlogama. To je, nazovimo, njihovo prirodno stanište. Drugim riječima, ATV vozila i ostali terenci nisu dizajnirani za vožnju po popločanim i asfaltiranim putevima i površinama.

Štaviše, u većini država zakonom je zabranjeno upravljati ATV-om po kolovozu i javnim putevima. I to je urađeno sa dobrim razlogom. Prema zvaničnim podacima, više od 60 odsto svih nesreća, povezanih sa vožnjom ATV-om, dogodile su se na asfaltiranim putevima.

bezbednost tokom vožnje ATV vozila CFMOTO 3

 

Dakle, veoma je opasno voziti ATV vozilo na asfaltu. Prije svega, ATV gume imaju manji pritisak i kao takve se uspješno prilagođavaju tvrdim i grubim podlogama. S druge strane, to isto znači da one nemaju dovoljnu manevarsku sposobnost i okretnost na asfaltiranim površinama. Dalje, ATV vozila imaju veoma visok centar gravitacije, što im omogućava da lako zaobilaze prepreke u off-road vožnji. Međutim, ista ta osobina ih čini “ranjivim” na asfaltu, zbog manjka stabilnosti i potencijalnog prevrtanja.

Još jedan razlog zbog čega bi trebalo izbjegavati upravljanje ATV vozilom asflatom sastoji se u tome što većina ovih vozila ne ispunjava zakonom propisane uslove koje se tiču osvjetljenja na putu. Njihove relativno male dimenzije rezultiraju i slabijom vidljivošću za druge učesnike u saobraćaju.

Provjerite svoje ATV vozilo prije nego što sednete na njega

Bezbjednost tokom vožnje ATV vozila podrazumjeva i preduzimanje određenih radnji čak i prije nego što sednete za ovaj četvrotokočaš. Pritom, ovo pravilo važi ne samo za ATV, već i za svako drugo vozilo. Redovnom provjerom ATV vozila smanjujete, odnosno eliminišete rizik od eventualnih nepravilnosti tokom vožnje. Prema tome, obavezno pregledajte:

  • Gorivo. Ukoliko se gorivo duži vremenski period nalazilo u ATV-u, najbolje bi bilo da ispraznite rezervoar i napunite ga novim gorivom. Staro gorivo može uzrokovati lošiji rad motora, pa ga eventualno može i pokvariti.
  • Gume. Obavezno obratite pažnju na znake istrošenosti guma. Provjerite ima li rascjepa, pukotina, bušnih dijelova i naravno, provjerite njihov pritisak.
  • Kočnice. Bez ikakve sumnje treba provjeriti ispravnost kočionog sistema. Obratite pažnju na nivo tečnosti za kočnice i dopunite ukoliko je potrebno. Ispraznite ovu tečnost i dosipajte novu ako duže vrijeme niste vozili ATV.
  • Ulje. Provjerite ima li znakova curenja ulja.
  • Lančanik. Sasvim je sigurno da morate da provjerite da li je lančanik podmazan, kao i da nije isuviše istegnut.
  • Akumulator. Ne zaboravimo značaj akumulatora za ispravno funkcionisanje ATV-a.
  • Steznik na upravljaču. Ovi steznici, odnosno rukohvati, od vitalnog su značaja za pravilno rukovanje ručnim upravljačem. Ako je on istrošen, obavezno nabavite novi.

Izaberite ATV odgovarajuće veličine

Više od 97 odsto svih ATV nesreća, u kojima su učestvovala djeca mlađa od 16 godina, posledica su toga što su djeca vozila ATV-ove koji su bili veliki za njih. Drugim riječima, bezbjednost tokom vožnje ATV vozila podrazumjeva i upravljanje četvorotkočkašem odgovarajućih dimenzija.

bezbednost tokom vožnje ATV vozila CFMOTO 4

 

U tom smislu, značajno se može smanjiti rizik od bilo kakvih nezgoda, time što će mlađi naraštaji voziti dječija ATV vozila, isključivo prilagođena njihovom uzrastu. Ova ATV vozila su manje veličine i snage, zbog čega se spriječava mogućnost vožnje u velikoj brzini. Ukoliko želite da kupite ATV za svog mališana, dva puta provjerite da je u pitanju četvorotkočaš dizajniran za djecu, a ne za odrasle.

Ako imate želju da častite sebe sigurnim i pouzdanim terencem, koji vas nikada neće iznevjeriti, onda je prodavnica CFMOTO jedini pravi izbor za vas.

Pored najšire ponude vrhunskih ATV vozila, kod nas možete pronaći i najsavremenija UTV vozila, SSV vozila, kao i nezaustavljive motocikle i skutere. Kako biste bili primjećeni, ali i bezbjedni na svakom koraku, nudimo vam i najkvalitetniju opremu za navedena vozila.

Cilj CFMOTO kompanije je da vam ponudimo vrhunski kvalitet naših proizvoda po najpristupačnijim cijenama. Kontaktirajte sa nama odmah i nabavite vozilo koje će vas učiniti nepobedivim na svakom terenu.

I, zapamtite. Jedino bezbjedna vožnja može da bude avantura za pamćenje.

Post a Comment

CFMOTO

Kompanija CFMOTO, osnovana 1989. godine, razvija, dizajnira, prodaje najkvalitetnija terenska vozila za sve podloge. CFMOTO bavi se proizvodnjom i isporukom najpouzdanijih i najisplativijih ATV vozilaUTV i SSV vozilamotocikla i skutera, kao i prateće opreme.

KONTAKT INFORMACIJE

Ponedeljak-Petak: 09h-17h Subotom: 10h-15h
Subotička 2, 78000 Banja Luka Gornji Hotonj bb 71320 Vogošća, Sarajevo
+38763998914 +38751354580 +38766040771
info@cfmoto.ba sarajevo@cfmoto.ba