cfmoto bosna
ATV vozila Savjeti za održavanje kvada – Neka vaš četvorotočkaš bude u TOP formi!
održavanje kvadova CFMOTO 1

Savjeti za održavanje kvada – Neka vaš četvorotočkaš bude u TOP formi!

Održavanje kvadova podrazumjeva pripremu i preduzimanje više kontrolnih radnji, kako bi vaš četvorotočkaš mogao besprijekorno da funkcioniše i po najtežim podlogama.

Za svakog ljubitelja vrhunske terenske vožnje, kupovina kvada predstavlja značajnu investiciju i uvod u nevjerovatnu adrenalinsku vožnju. Kvadovi, odnosno ATV vozila vas mogu odvjesti na nevjerovatne lokacije i teško pristupačna mjesta o kojima ste do sada mogli samo da sanjate. Ali, i pored toga, treba shvatiti da i energični kvadovi imaju svoje limite, te da ova vozila ne smijete ni precijeniti.

Kao i kod svakog drugog vozila, uređaja ili mašine, tako je i kod kvada neophodno uložiti određeno vrijeme, energiju i resurse, kako biste ovim agresivnim četvorotočkašima produžili životni vijek. Zato je redovno i regularno održavanje kvadova od krucijalnog značaja za vrhunske performanse ovog vozila.

U ovom blogu dajemo vam osnovne savjete za održavanje ATV vozila koji će vam pomoći da vaša vožnja bude avantura za pamćenje. Treba istaći da ćete, kao vlasnik kvada, veliku većinu stvari u vezi sa održavanjem ovog vozila, pronaći u priručniku za upotrebu.

Održavanje kvadova – Provjera kondenzacije i motornog ulja

Ako ne pokrećete motor često i to bez prethodnog zagrijevanja temperature motornog ulja, onda može doći do nakupljanja kondenzacije. Takođe, jasan znak stvaranja kondenzacije jeste i postojanje beličaste tečnosti na šipki za mjerenje ulja. Mješanje vode sa uljem nikako nije dobra stvar.

Zato, u ovom slučaju, jednostavno zamjenite ulje, pokrenite motor i vozite dovoljno dugo dok se ulje adekvatno ne zagrije.

održavanje kvadova CFMOTO 2

Dobro je poznata činjenica da ulje u bilo kom vozilu morate redovno mijenjati ili se vozilo neće kretati. Isto važi i za kvadove. Naime, kvalitet ulja koje se koristi za ATV ima važnu ulogu u životnom vijeku i performansama motora. Manji motori kod kvadova su osjetljiviji nego motori kod kamiona ili standardnih automobila. Zato je neophodno da uvijek koristite tip i težinu motornog ulja preporučenu od proizvođača ATV-a.

Zamjena ulja na kvadu je mnogo lakša nego kod običnih automobila i ova radnja se mora preduzimati češće. Čineći ovo, omogućićete da se vaš motor oslobodi od prljavštine, nečistoća i drugog taloga koji se, inače, formira zbog upotrebe motora. Redovnom kontrolom ulja osiguraćete i da imate dovoljno ulja u motoru. Takođe, dopunjavanje ulja, kada ga nema u dovoljnoj mjeri, spriječiće pregrijevanje motora.

Redovno perite svoje ATV vozilo i očistite filtere vazduha 

Saglasni smo da je strava osjećaj kada na cijelom kvadu imate tragove od blata. To je zbog toga što vaše ATV vozilo vizuelno drugim ljudima stavlja do znanja da ste proveli fenomenalno vrijeme u off-road vožnji.

Međutim, blato i prljavština zadržavaju vlagu na vašem vozilu. Što, generalno, nije dobra stvar, osim ako vaš ATV nema debeo sloj farbe ili antikorozivni tretman na metalnim dijelovima. Vlaga može prouzrokovati oksidaciju i oštećenje vašeg vozila, naročito ako je prethodno kvad doživio neku vrstu udara.

Takođe, blato i prljavština se mogu negativno odraziti na performanse kvada ukoliko se nađu u filteru vazduha. U tom slučaju, doći će do nepravilne cirkluacije vazduha u kvadu, uzrokujući povjećanu potrošnju goriva. Kako biste sve ovo preduprijedili i spriječili, obavezno dobro operite kvad nakon svake upotrebe. Pored estetske, pranje kvadova ima, dakle, i bezbjednosnu funkciju.

Održavanje kvadova podrazumjeva i posjedovanje zdravog i čistog filtera vazduha. Vožnja sa prljavim i vodom natopljenim filterom vazduha sprečava da vaš motor funkciniše ispravno. Kada je vazdušni filter blokiran, do motora ne dolazi dovoljno kiseonika, što negativno utiče na njegov rad. Stoga obavezno nakon svake vožnje, provjerite stanje filtera za vazduh i po potrebi ga zamjenite.

Održavanje kvadova – Obratite pažnju na svijećice i pogonski kaiš

Bacajući varnice ili iskre, svijećice omogućavaju paljenje vazdušno-benzinske mase u cilindrima motora. Samim tim, neispravne svijećice dovode do povećane emisije izduvnih gasova, gubitka snage motora i, posledično do prestanka njegovog rada. Zato periodično obratite pažnju na ispravnost svijećica i po potrebi ih zamjenite. Znajte da nove svijećice mogu pomoći pri hladnom startu motora.

Kaiš za ATV vozilo predstavlja remen čija je funkcija da pokreće pomoćni agregat motora. Ovi pogonski kaiševi se mogu istrošiti i istegnuti, usled normalnog habanja. Kada se blato, prljavština ili sitni insekti zaglave na kaišu, to uzrokuje veću proizvodnju toplote, što vremenom dovodi do kidanja kaiša. Ukoliko do toga dođe, vaš kvad više neće biti u stanju da se pomjera.

održavanje kvadova CFMOTO 3

Dobra vijest je da se to ne može desiti tek tako i bez upozorenja. Ako imate problema sa pogonskim kaišem, primjetit ćete snažan pad u performansama kvada. U pojedinim slučajevima možete osjetiti i miris sagorijevanja gume tokom vožnje, što je signal da isključite motor. Obavezno redovno pregledajte pogonski remen i obratite pažnju na znake njegovog pucanja ili cijepanja.

Vodite računa o gumama i rashladnoj tečnosti

Sigurno je da sa kvadom nećete moći da vozite 250 kilometara na sat, ali gume na ovom četvorotočkašu predstavljaju najvažniji dio opreme za terensku vožnju.

Obavezno, prije svake vožnje, pregledajte i provjerite pritisak u gumama. Vjerujte, ne želite da upravljate kvadom sa isuviše niskim pritiskom u gumama. Ne samo što će vas volan, u ovom slučaju, vući u određenom pravcu, već se ujedno povećava rizik od nesreće prilikom vožnje. Takođe, vožnja sa isuviše niskim pritiskom u gumama može oštetiti felnu kvada.

Zato je od izrazitog značaja da provjerite pritisak u gumama, a to se čini vrlo brzo i jednostavno. Takođe, provjerite da li se pritisak u gumama kreće u granicama preporučenim od proizvođača, i tu informaciju uglavnom možete naći utisnutu na zidovima točkova ili u uputstvu za upravljanje.

Održavanje kvadova uključuje i zaštitu motora od pregrijevanja. To se čini upotrebom odgovarajuće rashladne tečnosti. Ova tečnost se nalazi u rashladnom sistemu ATV-a i njena funkcija jeste odvođenje toplote sa opterećenih dijelova motora. Bitno je da s vremena na vrijeme kontrolišete nivo rashladne tečnosti. Tada treba posebnu pažnju obratiti na to da ova tečnost ne sadrži mrlje, fleke, prljavštinu i da nije promjenila boju, jer bi to značilo da se mješa sa drugim tečnostima (što nije dobar znak).

Ne zanemarite kočionu tečnost i papučice za kočenje 

Kočiona tečnost jeste jedna od najvažnijih tečnosti u kočionom sistemu svakog vozila i igra veliku ulogu u vašoj, ali i sigurnosti ATV vozila.

Čak i najmanje curenje kočione tečnosti može biti veoma opasno, budući da u tom slučaju može doći do otežanog ili onemogućenog kočenja, što može izazvati nesreću. Ovo se isto odnosi za slučaj nedovoljne količine ili lošeg stanja kočione tečnosti.

Naime, ova tečnost funkcioniše pod veoma visokim temperaturama i velikom pritisku, i bez nje u vozilu, vaš kvad se ne bi zaustavio pritiskom na kočnicu. Jedan od najvećih problema sa ovom tečnošću jeste taj što je ona podložna apsorpciji vlage u vadzuhu. Iz tog razloga, preporučuje se često ispuštanje i zamjena kočione tečnosti.

održavanje kvadova CFMOTO 4

Pored kočione tečnosti, važan dio kočionog sistema su, između ostalih, i papučice kočnice. Znaci koji ukazuju na loše stanje papučica variraju i kreću se od neuobičajenih zvukova (zveketanje ili pištanje) sve do potpunog izostanka bilo kakvog odgovora na pritisak. Ako je to slučaj, onda biste morali da zamjenite papučice kočnice. Ukoliko su one nove, onda je moguće da su nepravilno postavljene ili da je u pitanju pogrešna vrsta papučice za konkretni kvad.

Prema tome, izuzetno je važno da provjerite da li imate odgovarajući tip papučice za kočenje, jer vožnja sa pogrešnim ili nepravilno postavljenim papučicama podjednako je opasna kao vožnja bez papučica uopšte.

CFMOTO – Pronađite najkvalitetnije kvadove 

Kao što možemo da vidimo, održavanje kvadova je neophodno i nužno za ispravno funkcionisanje ATV vozila. Sat ili dva koje provedete u garaži provjeravajući ispravnost kvada uštedeće vam mnogo energije i vremena prilikom kasnije upotrebe ovog terenca. Uz redovno i periodično održavanje kvada, vaša vožnja će nesumnjivo biti spoj kvaliteta, bezbjednosti i ludog provoda!

Ako želite da postanete ponosni vlasnik najboljih kvadova u BiH, onda je prodavnica CFMOTO jedino pravo mjesto za vas

Kompanija CFMOTO predstavlja lidera u proizvodnji, distribuciji i prodaji ATV vozila, zbog čega su naši kvadovi osvojili evropsko i svjetsko tržište! U pitanju su agresivni sportsti u genima, sa idealnom ravnotežom snage i veličine, za koje ne postoje dovoljno teške prepreke.

Kod nas možete pronaći jedinstveni CFORCE 1000XC EPS, CFORCE 850XC EPS, CFORCE 600, kao i CFORCE 450 L. Zajedno sa njima, nudimo vam i nenadmašne KAYO AY110 i KAYO AY70-2.

Pored kvadova, kod nas možete pronaći i najveći izbor UTV vozila, SSV vozila, naked motora i skutera.

Za više od 30 godina poslovanja, naš cilj je bio i ostao isti. To je ponuda vrhunskih vozila po najpristupačnijim cijenama. CFMOTO je vaš najbolji partner za svaku terensku vožnju.

Post a Comment

CFMOTO

Kompanija CFMOTO, osnovana 1989. godine, razvija, dizajnira, prodaje najkvalitetnija terenska vozila za sve podloge. CFMOTO bavi se proizvodnjom i isporukom najpouzdanijih i najisplativijih ATV vozilaUTV i SSV vozilamotocikla i skutera, kao i prateće opreme.

KONTAKT INFORMACIJE

Ponedeljak-Petak: 09h-17h Subotom: 10h-15h
Subotička 2, 78000 Banja Luka Gornji Hotonj bb 71320 Vogošća, Sarajevo
+38763998914 +38751354580 +38766040771
info@cfmoto.ba sarajevo@cfmoto.ba