cfmoto bosna
Oprema Bezbjednost na prvom mjestu – Obavezna zaštitna ATV oprema za vozače!
zaštitna ATV oprema za vozače CFMOTO 1

Bezbjednost na prvom mjestu – Obavezna zaštitna ATV oprema za vozače!

Zaštitna ATV oprema za vozače predstavlja neophodnost prilikom vožnje ovih agresivnih četvorotočkaša. Ova oprema, kao što joj i sam naziv kaže, omogućava maksimalnu zaštitu i bezbjednost tokom vožnje ATV vozila. Uvijek treba imati u vidu da je jedino bezbjedna vožnja kvalitetna vožnja.

Dakle, pre nego što svom ATV-u, odnosno kvadu dodate gas, moraćete prethodno ozbiljno da se pripremite za svoju off road avanturu na izazovnim terenima! Ta priprema podrazumeva nošenje odgovarajuće opreme kako biste zaštitili sebe od potencijalnih nezgoda i povreda.

Pravilno odabrana zaštitna oprema ne samo da vas čini sigurnijim za vrijeme vožnje, već će vaše sate provedene u vožnji učiniti ugodnim i nezaboravnim.

Zato vam u ovom blogu predstavljamo esencijalnu zaštitnu opremu za sve vozače ATV vozila. I naviknite se da je nosite pri svakoj vožnji, bez obzira na (ne)zahtjevnost podloge. Bez trunke pretjerivanja ili usiljenih klišea – zaštitna ATV oprema za vozače vam bukvalno može spasiti život.

Zaštitna ATV oprema za vozače – Kaciga koja život znači! 

Kaciga je, bez ikakve sumnje, najvažniji dio zaštitne ATV opreme za vozače. Ako postoji nešto što prvo treba da stavite na sebe prije vožnje kvada i posljednje što treba da skinete nakon vožnje ovog četvorotočkaša, to je definitivno kaciga.

Da bi kaciga zaštitila vašu glavu, lice i lobanju od potencijalnih rizika i povreda, ona mora da ispunjava određene sigurnosne standarde. Kada nosite kacigu, ona bi trebalo sve vrijeme da stoji uspavno i da lepo ulegne na glavu, bez mogućnosti njenog okretanja i rotiranja tokom vožnje.

To možete da provjerite tako što ćete pokušati da stavite palac između kacige i svog čela. Sa vrhunski bezbjednom kacigom to nije moguće učiniti. Ukoliko palac možete da stavite u ovu poziciju, onda potražite kacigu manjih dimenzija.

zaštitna ATV oprema za vozače CFMOTO 2

Kaiš za kacigu, koji stavljate preko brade, nikako ne smije da pravi pritisak na vaš vrat, jer bi to onemogućilo da jednostavno skinete kacigu sa glave. S druge strane, kaciga ne bi trebalo da mrda lijevo-desno, dok vi pomjerate glavu. Važno je istaći da kaciga ni na koji način ne smije da omjeta vašu preglednost na terenu. Kaciga treba da vam omogući da imate 100 odsto perfirenog vida tokom vožnje.

Prije kupovine kacige za ATV vozila, bilo dobro i poželjno da je testirate i nosite nekoliko minuta. Na taj način možete se uvjeriti da li ona posjeduje ili ne određene tačke i dijelove koji vas mogu iritrati i, na taj način, smanjiti vašu zabavu dok ste na stazi.

Obavezna zaštitna odjeća i rukavice

Kada je u pitanju zaštitna ATV oprema za vozače, od vitalne važnosti jeste nošenje zaštitne pamučne ili sintetičke jakne. Njen zaštitni karakter se naročito ogleda u vremenski nepovoljnim situacijama (kiša, snijeg…). Uz zaštitnu jaknu, važno je da nabavite i zaštitnik za laktove.

Obavezno ispod jakne nosite trenerku dugačkih rukava i pantalone koji će zaštititi vašu kožu od posekotina i ogrebotina u slučaju pada. Svi ljubitelji ATV avanture veoma dobro znaju da se prilikom vožnje ovih terenskih vozila susreću sa raznim objektima (sitni kamenčići, pijesak, prašina, prljavština, trnje i slično). Zaštitna odjeća osigurava da ove, naizgled, nebitne stvari ne prodru i uđu u vašu kožu. Ujedno, zaštitna odjeća vas štiti od neželjenog UV zračenja tokom vožnje leti.

Rukavice su takođe ključni element zaštitne ATV opreme za vozače. Naime, kvalitetne rukavice štite vaše ruke, odnosno šake od letećeg šljunka i kamenja. Ujedno, ove rukavice pružaju zaštitu vašim šakama od grmlja i grana kada vozite ATV vozilo pored drveća i stabala. A vjerujte – to se često dešava.

Konstantno prianjanje i stiskanje ručki (rukohvata) od ATV-a može napraviti bolne plikove i žuljeve na vašim šakama. Na svu sreću, dobar par zaštitnih rukavica će to svakako spriječiti. Takođe, zaštitne rukavice apsorbuju vibracije koje se prenose putem rukohvata i na taj način čine vašu vožnju mnogo udobnijom.

Zaštitna ATV oprema za vozače – Ne polazite na put bez naočara

Uz kacigu, zaštitne naočare gotovo sigurno predstavljaju najneophodniji dio bezbjednosne opreme za ATV vozače. Zaštitne naočare imaju mnogo više koristi nego što možete da zamislite.

Dok vozite svoje ATV vozilo, velikom brzinom ispred vaših očiju prolijeću razni sićušni, ali i krupniji predmjeti. Zaštitne ATV naočare uspješno štite vaše oči i lice, odbijajući ove stvari. Ujedno, ove naočare pružaju efikasnu zaštitu vašim očima od znoja, pijeska, prljavštine, blata, grana, komadića šljunka i sitnih insekata. Na taj način, one vam omogućavaju da se fokusirate na put i stazu ispred sebe.

zaštitna ATV oprema za vozače CFMOTO 3

Treba istaći da kvalitetne zaštitne naočare sprečavaju zamagljivanje tokom vožnje, omogućujući idealnu preglednost. Velika većina kaciga pruža dovoljno unutrašnjeg prostora za sve vrste zaštitnih ATV naočara. Zato je najbitnije da odabererte naočare koje imaju sve navedene zaštitne funkcije.

Važan dio ove opreme je i zaštitna obuća 

Zaštitna ATV oprema za vozače podrazumjeva i odgovarajuću zaštitnu obuću. Naime, čizme za ATV vozila su nerijetko zapostavljen i zanemaren dio zaštitne opreme, ali imaju veliku bezbjednosnu i sigurnosnu ulogu. Upravo zato, kada su zaštitne ATV čizme u pitanju, veliki broj vozača pravi krucijalnu grešku.

Mnogi misle da je dovoljno obući obične patike, koje svakodnevno upotrebljavaju, i da mogu poći putem nezaboravne vožnje. Međutim, to nije i ne treba da bude slučaj.

ATV vozači prilično mnogo koriste svoje noge i stopala kako bi kotrolisano rasporedili svoju težinu tokom skretanja u krivinama ili, pak, prilikom skokova. Iz tog razloga, neophodno je imati par zaštitnih čizmi koje pružaju adekvatnu potporu i zaštitu vašim stopalima i zglobovima. Takođe, one treba da budu izrađene od materijala koji će spriječiti opekotine od motora i izduvnih gasova.

Postavlja se pitanje – da li je bolje u ovim slučajevima nositi motokros čizme ili čizme specijalno dizajnirane za kvadove? U čemu se sastoji njihova razlika?

Naime, motokros čizme, generalno govoreći, imaju manje krampona na đonovima, budući da motociklisti često izbacuju noge i stopala, spuštajući ih na stazu, kako bi lakše balansirali u krivinama. S druge strane, kvad čizme su robusnije i posjeduju više krampona na đonovima, jer ATV vozači više dolaze u susret sa neravnim i teškim podlogama, nego sa ravnim asfaltom. Kvad čizme su, dakle, posebno dizajnirane na taj način, jer time omogućavaju veću bezbjednost prilikom vožnje.

Zaštitnici za grudi i vrat 

Nošenje zaštitnika za grudi je obavezno tokom vožnje ATV-a na teškim stazama i površinama, pri velikim brzinama. Postoji veliki broj zaštitnika za grudi koji su dizajnirani na najraznovrsnije načine. Takođe, ovi zaštitnici posjeduju čitavu paletu boja i, po želji, možete ih nositi ispod ili iznad zaštitne jakne.

Kvalitetni zaštitnici za grudi dolaze zajedno sa jastučićima za ramena, laktove i zadnjim jastučićma za leđa, tako da pružaju efikasnu zaštitu cijelog gornjeg dijela tijela. Zaštitnici za grudi sa većim stepenom zaštite imaju kaiševe koji se direktno vezuju za plastični dio ove opreme.

zaštitna ATV oprema za vozače CFMOTO 4

Pitanje svih pitanja jeste – da li treba nositi i zaštitnik za vrat? Mnogi ATV vozači prave grešku misleći da je za zaštitu glave i vratnog pojasa dovoljno nositi samo kacigu. Ali, to nije tačno. Kaciga je, kako smo naveli, svakako neophodna. Međutim, zaštitnik za vrat efektno apsorbuje i raspoređuje svu silu od udara prikom vožnje, sprečavajući hiperfleksiju i hiperekstenziju vrata.

Zaštitnici za vrat su dizajnirani na taj način da kontrolisano usporavaju pokrete glave. Upravo tako štite vaš vrat od preteranog savijanja, do kojeg može doći pod uticajem direktne sile prilikom pojedinih udara.

CFMOTO – Najkvalitetnija zaštitna oprema za ATV vozila na jednom mjestu

Uz svu navedenu zaštitnu opremu moći ćete da vozite sigurno i udobno velikim brzinama, i to bez sigurnosnog pojasa! Ako želite da nabavite najkvalitetniju zaštinu ATV opremu, onda je prodavnica CFMOTO pravo rješenje za vas.

Sva zaštitna oprema u našoj bogatoj ponudi napravljena je po najsavremenijim ATV standardima, pružajući vam maksimalnu bezbjednost i sigurnost tokom vožnje. Sa više od 30 godina iskustva, CFMOTO je uvijek posvijećen kreiranju optimalne korisničke vrijednosti za svaki dio zaštitne ATV opreme.

Naravno, nudimo vam i najmodernija terenska vozila koja posjeduju savršen balans između snage, veličine, estetike i performansi. Kod nas možete pronaći samo vrhunska ATV vozila, UTV vozila, SSV vozila, kao i odgovarajuću opremu za ove četvorotočkaše.

Uz to, nudimo vam i jedinstvene motocikle i skutere koji predstavljaju idealan spoj urbanog gradskog duha i sportskih karakteristika.

CFMOTO je vaš siguran partner na svakoj podlozi. Uz vas smo i na najtežim terenima.

Post a Comment

CFMOTO

Kompanija CFMOTO, osnovana 1989. godine, razvija, dizajnira, prodaje najkvalitetnija terenska vozila za sve podloge. CFMOTO bavi se proizvodnjom i isporukom najpouzdanijih i najisplativijih ATV vozilaUTV i SSV vozilamotocikla i skutera, kao i prateće opreme.

KONTAKT INFORMACIJE

Ponedeljak-Petak: 09h-17h Subotom: 10h-15h
Subotička 2, 78000 Banja Luka Gornji Hotonj bb 71320 Vogošća, Sarajevo
+38763998914 +38751354580 +38766040771
info@cfmoto.ba sarajevo@cfmoto.ba