cfmoto bosna
ATV vozila VODIČ ZA POČETNIKE – RAZLIKA IZMEĐU ATV I UTV VOZILA
razlikaz izmedju atv i utv vozila

VODIČ ZA POČETNIKE – RAZLIKA IZMEĐU ATV I UTV VOZILA

ATV i UTV vozila su braća po mnogim tehničkim karakteristikama kada je u pitanju terenska vožnja, ali nisu blizanci.

Sa toliko jedinstvenih pejzaža u regionu za istraživanje i tako malo vozila koja se zaista mogu probiti kroz nepristupačan teren i u svim vremenskim uslovima. Osvojiti prekrasne planine, brda i proplanke u jednom danu gotovo je nezamislivo. Odnosno, osim ako ne vozite vozilo posebno dizajnirano za težak teren i sve vrste površina. CFMOTO terenska vozila ističu se po svojim terenskim karakteristikama gdje druga terenska vozila, kao što su džipovi ili enduro motocikli, mogu imati problema da ih savladaju.

razlikaz izmedju atv i utv vozila

Ali šta ako tražite nešto raznovrsnije? Nešto što možete da skrene sa puta, ali i da ga koristite za poslovanje? Onda je UTV vozilo pravi izbor za vas. Slično svom ATV kolegi, CFMOTO UTV vozila lako savladavaju teške terene, ali u isto vrijeme mogu nositi teret u tovarnom prostoru.

MEĐUTIM, KOJA JE STVARNA RAZLIKA IZMEĐU ATV-a I UTV-a?

Terenska vozila (koja se obično nazivaju “kvadovi”) su terenska vozila na četiri točka i koriste se prvenstveno za rekreativnu vožnju, ali i za transport na druge lokacije tokom lova i ribolova, kao i za takmičenje u ekstremnoj off-road vožnji.

ŠTA JE ATV?

Što se tiče dizajna, ATV su kompaktna vozila koja mogu primiti ne više od dvije osobe istovremeno: jednog vozača i jednog putnika. Njime se upravlja pomoću volana (upravljača) kao kod motocikla a sjedište je kao na motociklu.

razlikaz izmedju atv i utv vozila

Brzi i okretni, CFMOTO ATV-i su dizajnirani da se nose sa gotovo svim preprekama, uključujući duboke kolotrage, blatnjave puteve, strme padine i uspone, potoke, snijeg i gotovo sve druge prirodne prepreke. Ovim CFORCE ATV-ima je lako upravljati zahvaljujući sistemima kao što su elektronski servo upravljač (EPS) i 4 × 4 pogon.

Sve u svemu, CFMOTO terenska vozila su sve popularniji izbor među avanturistima koji vole prirodu, ali i bježe od svakodnevnog života. Ako volite istraživati ​​terene na kojima nikada niste bili, onda je jedan od CFORCE ATV-a pravi izbor za vas.

razlikaz izmedju atv i utv vozila

Fantastične inovativne tehničke karakteristike, pouzdani generatori, kanadski CVTECH prijenos snage, bogata standardna oprema, pa čak i 3 godine garancije su razlog zašto je CFMOTO vaš izbor za otkrivanje slobode i hedonizma u prirodi.

ŠTA SU UTV VOZILA I KOJE SU NJIHOVE PREDNOSTI?

CFMOTO UFORCE UTV-i se takođe kvalifikuju kao četvorotočkaši, međutim, za razliku od ATV-a, UTV-i su upravljani i mogu da prime do šest osoba: jednog vozača i pet putnika, u zavisnosti od modela. Oupšteno, UTV vozila su udobnija od ATV-a, ali nisu tako okretna i uska i to može biti mala mana pri prolasku kroz gustu šumu.

razlikaz izmedju atv i utv vozila

 

Tradicionalno, UFORCE UTV vozila služe više u poslovne svrhe, ali se mogu koristiti i rekreativno. Odlični su za poljoprivrednike ili ljude koji se bave voćarstvom i koji posjeduju velike plantaže ili pašnjake i moraju prevoziti teške materijale kao što su stočna hrana, sijeno, gajbe za voće i druge potrepštine.

Osim što vozačima nude obilje mogućnosti za skladištenje tereta, ova vozila također dolaze sa sigurnosnim karakteristikama uključujući kabinu, vjetrobran, rol barove i “pojaseve suvozača”, koji se smatraju standardnim na svim UTV vozilima.

razlikaz izmedju atv i utv vozila

Dakle, ovisno o tome gdje koristite UTV vozilo i koliko je teren težak, pri odabiru UTV vozila treba voditi računa o veličini, snazi ​​i broju putnika koje može primiti. Kao i kod terenskih vozila, gorivo je EFI Bosch Njemačka, paljenje i kontrola su ECU također njemačkog proizvođača Bosch. Mjenjač je CVT sa kočenjem motorom CVTECH Canada dok je prijenos snage selektivni 2wd / 4wd + blokada prednjeg diferencijala. Standardna oprema uključuje snažno vitlo na svim modelima za izvlačenje iz neželjenih situacija ili pokretnih prepreka kao što su srušeno drveće itd.

Vozila UTV-a imaju široku primjenu i zato su dio brojnih jedinica hitne pomoći, gorskih službi spašavanja, vatrogasnih brigada, policije i vojske, koja ih sve više uključuje u svoje jedinice.

razlikaz izmedju atv i utv vozila

Na kraju, UTV vozila su nešto skuplja od ATV-a, ali njihova svestranost u poslovanju čini ih dobrom investicijom.

Bez obzira koje vozilo odaberete, pružit će vam puno užitka u vožnji i lijepih uspomena. U svakom slučaju, kupovina ATV ili UTV vozila je nezaboravna avantura sa jednom od naših beba.

CFMOTO

Kompanija CFMOTO, osnovana 1989. godine, razvija, dizajnira, prodaje najkvalitetnija terenska vozila za sve podloge. CFMOTO bavi se proizvodnjom i isporukom najpouzdanijih i najisplativijih ATV vozilaUTV i SSV vozilamotocikla i skutera, kao i prateće opreme.

KONTAKT INFORMACIJE

Ponedeljak-Petak: 09h-17h Subotom: 10h-15h
Subotička 2, 78000 Banja Luka Gornji Hotonj bb 71320 Vogošća, Sarajevo
+38763998914 +38751354580 +38766040771
info@cfmoto.ba sarajevo@cfmoto.ba