cfmoto bosna
CFMOTO VAŽNOST REDOVNOG ČIŠĆENJA ATV VOZILA NAKON KORIŠTENJA: 7 KLJUČNIH TAČAKA
pranje atv ciscenje bosna

VAŽNOST REDOVNOG ČIŠĆENJA ATV VOZILA NAKON KORIŠTENJA: 7 KLJUČNIH TAČAKA

Pranje ATV vozila je nakon vožnje nesumnjivo dio koji pada najteže vozačima nakon uzbudljivih proljećnih vožnji po blatnjavim terenima. Razumijemo da mnogima izuzetno primamljivo djeluje da se nakon vožnje presvuku i što prije odmore ali ostaviti ATV takvim kakav jeste, pun blata, nije dobra ideja ma koliko imala logika smisla da će uostalom, ponovo biti jednako blatnjav sljedeći put, zar ne?

U ovom postu donosimo vam 7 razloga zašto je pranje vašeg ATV-a nakon blatnjave vožnje važnije od samog izgleda vozila i zašto je loša ideja ukoliko ostavite vozilo prekriveno blatom duže vrijeme.

ŠTO DUŽE OSTAVITE SVOJE VOZILO POD BLATOM SVE GA JE TEŽE OČISTITI

Dozvoljavajući da se blato, sloj po sloj, nakuplja i suši na vašem ATV-u, samo ćete ga učiniti težim za čišćenje u budućnosti. Blato može stvoriti mnogo glavobolje jer u zavisnosti od njegovog sastava, može postati tvrdo kao beton kada se osuši. Da biste izbegli ovu neprijatnost, važno je očistiti blato dok je još svježe.

uforce 1000 xl ciscenje bosna

Naime, svježina blata olakšava proces čišćenja. Većina blata se lako ispira dok je još uvek vlažno i meko. Ali, jednom kada se osuši, postaje izazov za čišćenje, čak i sa najsnažnijim pritiskom vode.

Iz tog razloga, kako biste izbjegli mučan zadatak čišćenja suhog, tvrdog blata, preporučljivo je da se vozilo očisti odmah nakon vožnje. Ovo je dobra praksa koja će vam uštedeti vrijeme i energiju, a vašem CFMOTO vozilu omogućiti da zadrži atraktivan izgled.

DAKLE, SEM UKOLIKO NE UŽIVATE U DOSADNOM ZADATKU TEMELJNOG RIBANJA STARIH MRLJA OD BLATA KOJE SU SE UVUKLE DUBOKO U PLASTIČNU POVRŠINU, NAVIKNITE SE DA GA ČISTITE NAKON SVAKE VOŽNJE.

BLATO MOŽE OSTAVITI FLEKE NA BOJI

Sastav zemlje na kojem vozite svoj ATV može se drastično razlikovati, a to značajno utiče na svojstva blata koje vaše vozilo skuplja. Zemljište može biti kiselo ili alkalno, u zavisnosti od različitih faktora poput vegetacije, klimatskih uslova, i minerala prisutnih u tlu. Ova razlika u pH vrijednosti može imati različite posljedice na vaše vozilo.

Kiselo blato, može biti posebno štetno za ofarbane površine vašeg ATV-a. Ova vrsta blata, bogata kiselinama, može oštetiti boju, narušavajući njen izgled i zaštitu. Ako se ne očisti pravovremeno, kiselo blato može dovesti do trajnog oštećenja boje, što može biti skupo i vremenski zahtjevno za popravku.

pranje atv ciscenje bosna

S druge strane, blato koje potiče sa alkalnih tla takođe prouzorkuje oštećenja. Ovo blato, sa visokim pH vrijednostima, ostavlja bjeličasti, kredast film kada se osuši, koji je izuzetno težak za uklanjanje. Ovaj sloj ne samo da narušava estetiku vašeg ATV-a, već može i trajno oštetiti vjetrobranska stakla na UTV i SSV vozilima i ograničiti vidljivost kroz prozore, čineći vožnju manje bezbjednom.

ZBOG TOGA JE KLJUČNO RAZUMETI UTICAJ KOJE BLATO MOŽE IMATI NA VAŠE VOZILO I PREDUZETI ODGOVARAJUĆE KORAKE ZA NJEGOVO PRAVOVREMENO ČIŠĆENJE. BEZ OBZIRA NA SASTAV TLA S KOJIM SE SUOČAVATE, PRAVILNA BRIGA I ODRŽAVANJE VAŠEG ATV-A MOGU ZNAČAJNO PRODUŽITI NJEGOV VijEK TRAJANJA I ODRŽATI NJEGOV IZGLED I PERFORMANSE.

OD BLATA NIJE ZAŠTIĆEN NI ALUMINIJUM

U zavisnosti od mineralnog sastava i pH nivoa, blato pomješano sa kiselom kišom može ostaviti fleke na ne ofarbanim aluminijumskim površinama poput felgi, podvozja ili bloka motora.

Tehnički govoreći, ono što se događa je oblik korozije koji se može ukloniti samo pravilnim poliranjem.

U težim slučajevima, poliranje nije dovoljno da vrati prvobitni sjaj. Vaša najbolja opcija da održite aluminijumske dijelove od oštećenja i korodiranja je da ih održavate što čistijima.

BLATO JE PRAVI SAVEZNIK KOROZIJE

Blato, prljavština i nečistoća dugo zadržavaju vlagu, ubrzavajući koroziju na izloženim metalnim dijelovima vašeg CFMOTO vozila.

To uključuje ogrebotine na boji, na okviru, kočnicama, šarafima i komponentama suspenzije.

Zato je važno ukloniti blato i ne dozvoliti mu da ostane na vozilu, kako bi se spriječila korozija na vašem ATV-u.

POVEĆANO HABANJA ZGLOBOVA, LEŽAJEVA I RUKAVACA

pranje atv ciscenje bosna

ATV prekriven blatom ima veće šanse da dobije prljavštinu u ležajevima i zglobovima kao i drugim pokretnim dijelovima, što povećava stopu habanja i smanjuje radni vijek komponenti prekrivanih blatom.

BLATO MOŽE SMANJITI PERFORMANSE I UPRAVLJIVOST ATV-A

Nakupljeno blato u kočnicama može drastično smanjiti performanse kočenja ATV-a, dok blato zaljepljeno za točkove ili komponente suspenzije može negativno uticati na upravljivost. Nakupljanje blata blizu usisa vazduha može ograničiti protok vazduha u motor, i na taj način smanjiti njegove performanse.

Blato može kontaminirati filter vazduha

Čist filter vazduha je izuzetno važan za održavanje performansi motora i sprečavanje preranog habanja motora. Kada je ATV pun blata, postoji veći rizik od ulaska prljavštine u kutiju gde je smješten filter vazduha, ili još gore mogućeg ulaska u motor, gdje može izazvati ozbiljna habanja i oštećenja.

KAKO SPREČITI DA SE BLATO ZALIJEPI ZA VAŠ ATV?

U svijetu terenskih vozila, čišćenje ATV-a nakon vožnje kroz blato može biti naporan zadatak.

Različiti premazi dostupni na tržištu kreirani su sa ciljem da zaštite vaše vozilo i olakšaju njegovo čišćenje. Oni deluju tako što stvaraju zaštitni sloj na površini vašeg ATV-a, sprječavajući blato da se duboko uvuče u površine i otvore na vozilu. Premazi obično sadrže vodootporne sastojke koji odbijaju blato i prljavštinu, čineći ih lako ispirajućim nakon vožnje.

Premazi se obično nanose prije vožnje. Dovoljno je da ravnomjerno nanesete premaz na sve površine koje su izložene blatu, uključujući donju stranu vozila, točkove, i karoseriju. Nakon vožnje, primetićete da se blato mnogo lakše ispira, a vaše vozilo ostaje čistije.

Međutim, iako premazi mogu olakšati proces čišćenja, oni nisu zamjena za temeljno pranje vašeg ATV-a. Bez obzira koliko ste umorni nakon vožnje, važno je da uvijek temeljno očistite svoje vozilo nakon vožnje po blatnjavim terenima. Blato i prljavština mogu izazvati koroziju, oštetiti mehaničke dijelove, i uticati na performanse vašeg ATV-a.

Održavanje čistoće vašeg ATV-a nije samo stvar estetike, već i održavanja njegovog radnog vijeka i performansi. Premazi mogu olakšati ovaj zadatak, ali pravilno čišćenje i održavanje su ključni za dugovječnost i ispravno funkcionisanje vašeg vozila.

 

CFMOTO

Kompanija CFMOTO, osnovana 1989. godine, razvija, dizajnira, prodaje najkvalitetnija terenska vozila za sve podloge. CFMOTO bavi se proizvodnjom i isporukom najpouzdanijih i najisplativijih ATV vozilaUTV i SSV vozilamotocikla i skutera, kao i prateće opreme.

KONTAKT INFORMACIJE

Ponedeljak-Petak: 09h-17h Subotom: 10h-15h
Subotička 2, 78000 Banja Luka Gornji Hotonj bb 71320 Vogošća, Sarajevo
+38763998914 +38751354580 +38766040771
info@cfmoto.ba sarajevo@cfmoto.ba