cfmoto bosna
ATV vozila Vožnja ATV vozila po snijegu – Uživajte sa svojim “drugom na četiri točka” tokom cijele zime!
vožnja ATV vozila po snegu CFMOTO 1

Vožnja ATV vozila po snijegu – Uživajte sa svojim “drugom na četiri točka” tokom cijele zime!

Samo zbog toga što je stigla zima i što nam uskoro sledi snježni period, ne znači da svoje ATV vozilo odmah treba da zatvarate u garažu. Naprotiv. Svakako da vožnja ATV vozila po snijegu ume da bude izazovna, ali i nezaboravna avantura koju ćete stalno prepričavati.

Međutim, sȃm naziv ATV (all terrain vehicle – vozilo za sve terene) znači da su ova vozila predviđena za svaku podlogu i površinu. Dakle, ukoliko znate šta radite, kao i ako ste dobro pripremili svoj kvad, blato, pijesak, kameniti ili šumoviti predjeli, pa i snijeg, neće vam predstavljati ama baš nikakav problem.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели CFMOTO (@cfmoto_scb)

Zato ćemo se u daljem nastavku teksta potruditi da vam predočimo neke osnovne smjernice, ukoliko ste se odlučili da se otisnete put snijega sa svojim off-road četvorotočkašem. Ali, prije nego što zađete u snježne predjele, neophodno je da prethodno preduzmete i sljedeće korake.

U zavisnosti od svrhe i namjene, za vožnju kvada po snijegu potrebno je da vaše ATV vozilo opremite odgovarajućim dodacima za zimsku upotrebu:

Čak i prije vožnje kvada po dubokom snijegu, potrebno je da pripremite svoj četvorotočkaš za snježni poduhvat. Tu, prije svega, govorimo o provjeri ispravnosti vozila, njegovih kočnica, motora, nivoa ulja i rashladne tečnosti, akumulatora i slično.

Rizik od nezgoda, tokom vožnje kvadova, statistički posmatrano, veći je zimi nego u bilo kom drugom dijelu godine. Stoga, vaša vožnja ATV vozila po snijegu treba da bude što mirnija i pribranija. Ukoliko na ATV-u imate saputnika, znajte da dodatna težina na ovom četvorotočkašu može učiniti vožnju po snijegu eksponencijalno osjetljivijom.

Vožnja ATV vozila po snijegu – Pobjedite hladnoću i zimske vremenske uslove

Imajte u vidu da, ukoliko znate da vozite ATV vozilo po regularnim terenima, to ne znači da ćete biti uspješni i u snježnom manevrisanju.

vožnja ATV vozila po snegu CFMOTO 2

Da biste “pobijedili” sve snježne uslove vožnje i očuvali svoju bezbjednost, morate i vi, kao vozač, da budete adekvatno opremljeni. Tu podrazumevamo obaveznu kacigu, zaštitne rukavice, zaštitnu jaknu i nepromočive pantalone za kvad, čizme, zaštitnike za koljena, laktove…  Naravno, ovo je oprema za ATV vozače koja se podrazumeva i kada vozite po drugim izazovnim terenima, a naročito po snijegu. Potrebno je nositi i aktivni veš koji je najbolje da bude do kože.

Važno je i da vam tokom vožnje po snijegu u svakom trenutku bude toplo. Ali, ne isuviše toplo, jer znoj može biti vaš najveći neprijatelj po hladnoći. Slojevita odjeća je ključ rešenja! Naime, putem slojevite odjeće i obuće moći ćete lako da kontrolišete vlagu, koja potiče od vašeg tijela, u odnosu na spoljašnju hladnoću. Materijal prvog sloja odjeće, koji prianja na vašu kožu, trebalo bi da bude mješavina pamuka i poliestera (minimum 75 odsto poliestera) ili od vune. Materijal drugog sloja odjeće trebalo bi biti samo od pamuka. Dok svaki naredni sloj odjeće može biti bilo šta u čemu ćete se vi tokom vožnje osjećati ugodno.

Poslednji sloj odjeće bi trebalo da bude vodootporan, kako biste bili suvi i zaštitili se od vjetra.

Snijeg je snijeg, ali razmišljajte i onome šta se nalazi ispod njega 

Dok upravljate ATV-om, snijegom pokriveno tlo uvek ostaje nekako misteriozno. Odnosno, nikada sa sigurnošću ne možete da znate šta se nalazi ispod snježnog pokrivača. Sve što možete da vidite jesu razlike u senkama objekata i površine ispod snjega, koje nagoveštavaju njihov oblik. Drugim riječima, ono što se nalazi ispod snijega može značajno uticati na vašu vožnju – sa ili bez imalo upozorenja.

I upravo je ovo jedan od glavnih razloga zbog čega vožnja ATV vozila po snijegu treba da se odvija pri manjim brzinama. Takođe, razlog zbog kojeg ATV vozilom treba voziti u okviru minimalnih brzina jeste i malo “duži period kočenja”. Odnosno, kada biste morali hitno da stisnete kočnicu, kako biste izbjegli sudar, velika je vjerovatnoća da ćete, zbog klizavog terena, imati lošiji odgovor upravljačkog sistema nego kada vozite po suvom i toplom terenu.

vožnja ATV vozila po snegu CFMOTO 3

Iako ćete imati utisak da stalno vozite po istoj bijeloj površini, u trenutku možete naići na različitu vrstu snijega – nevezano za to da li ćete ga primjetiti ili ne. Na primjer, led je uobičajena pojava na koju morate da računate, kada vozite kvad po snijegu. Na ledene dijelove staze možete naići bilo gdje, a nekada ga zbog napadalog snijega nećete ni primjetiti. Takođe, površina snijega može biti veća samo sa jedne strane staze. Ovo je jako važno da znate, jer prelazak preko ovakvih snježnih površina samo sa jednim točkom može dovesti do prevrtanja kvada.

Otapanje snijega, štaviše, zahtijeva još veći oprez! U pojedinim predjelima, mali vodotoci ili močvarni tereni mogu snijeg otopiti brže sa donje strane, nego odozgo. Na taj način, može doći do stvaranja tzv. vazdušnih džepova, koji se nalaze svega nekoliko centimetara ispod površine snijega. Zato, vozite veoma oprezno po snijegu, da ne biste bili uhvaćeni u ove “zamke”. Izbjegavajte vožnju ATV-a po smrznutom jezeru ili rijeci, to nikada nije dobra ideja.

Vožnja ATV vozila po snijegu – Stabilnost i kontrola za uspješno upravljanje 

Za dobro prianjanje na snijeg, neophodno je da imate adekvatne, dobre i kvalitetne gume, sa dubljim šarama. Izuzetno je bitno da gume budu u dobrom stanju ili da budu nove. Postoje i lanci za gume koji poboljšavaju njihove performanse po snijegu. Lanci su posebno korisni po ledu, na kom ni dobre gume, koje funkcionišu po snijegu, ne mogu da obezbjede prianjanje.

Međutim, još bolje rješenje za upravljanje ATV vozilom po snijegu jeste prethodno montiranje jedinstvenih gusjenica za snijeg. One obezbjeđuju najviši nivo funkcionalnost ATV vozila po snijegu. Takođe, kako biste spriječili prevrtanje kvada i izbegli povrede, važno je da kontrolišete brzinu vozila. Ona bi trebalo da bude minimalna i konstantna, bez naglog i nepotrebnog trzanja ručice gasa.

vožnja ATV vozila po snegu CFMOTO 4

Dakle, važno je da znate kako vaš ATV reaguje na naglo puštanje gasa, jer u pojedinim slučajevima, na pojedinim kvadovima to može dovesti do automatskog zaključavanja točkova. Kvalitetno upravljanje ATV vozilom zimi, bilo za skretanje ili kočenje, može se postići samo ako se točkovi okreću. Odličan “zimski vozač” zna kako precizno i odgovorno da postupa sa komandama ATV vozila. Tačnije, zna kako da koči bez zaključavanja točkova, uprkos nešto slabijem prianjanju na tlo.

Kada vozite ATV vozilo po snijegu, morate biti kao i vremenski uslovi koji vas okružuju – stabilni, mirni i “hladne” glave. I, naravno, sa visokom dozom koncentracije. Odaberite dobre zaštitne naočare koje se ne zamagljuju i, time, ne smanjuju vidljivost. Naš je savjet da zimi i po snijegu ATV vozilo nikada ne vozite sami, već uvijek povedite prijatelje sa sobom. Podrazumeva se da oni ne budu na istom, već na različitim kvadovima.

Ono što ponesete sa sobom može vas spasiti

Kada se odlučite za zimsku avanturu koja se zove vožnja ATV vozila po snijegu, onda se morate pripremiti i za nepredivđene situacije. Drugim riječima, neophodno je da sa sobom imate i odgovarajuću dodatnu opremu. Većina ATV vozila ima adekvatne i unapred ugrađene nosače na sebi. Zima je idealno vrijeme da ove nosače iskoristite na pravi način.

U ATV kofer, koji ćete postaviti na prednji ili zadnji nosač, spakujte sve praktične stvari koje će vam eventualno biti potrebne na putu. U listu tih stvari svakako spadaju komplet alata (šrafciger, klešta, francuski ključ…), baterijska lampa, švajcarski nož, selotejp, vezice, komplet za popravku guma, pumpa za gume, kompresor vazduha… Ponesite i testeru koju možete staviti u adekvatni univerzalni nosač. Ne zaboravite i kanape, set prve pomoći, mobilni telefon i punjač, opremu za paljenje vatre, sekiru, toalet papir, mapu, kompas, hranu i vodu… Uz sve to, neophodno je da sa sobom uvijek imate kaiš/lanac/kanap/sajlu za vuču. Ruku pod ruku sa ovim dijelom opreme ide vitlo, odnosno vinč.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели CFMOTO (@cfmoto_scb)

Možda vam se čini da ovde postoji mnogo stvari, ali funkcionalno ATV vozilo ima nosač za prednji i zadnji kofer, ali i odgovarajuću torbu. Dobra priprema je više od pola odlično odrađenog posla.

CFMOTO – Mjesto gdje vas čekaju spremna ATV vozila za svaku sezonu! 

Za sigurnu i zabavnu vožnju po snijegu bitan je 4×4 pogon ATV vozila i uvijek ga treba koristiti. Kako bi se sprečilo oštećenje vitalnih dijelova ATV-a, poput kaiša, kod dubljeg i vlažnog snijega ATV vozilo treba voziti u L (low) stepenu prenosu, umesto u standardnom H.

Zaključak je da vožnja kvada po snijegu i tokom zime može predstavljati veliki užitak ako ste dobro “potkovani” za zimsku vožnju. Dakle, ne morate odlagati svoje off-road vozilo na 3 ili 4 meseca, već možete biti aktivni tokom cijele zime! Da li ste spremni za vašu snježnu i zimsku čaroliju? Ukoliko je odgovor potvrdan, onda znajte da je CFMOTO pravo mjesto za vas!

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели CFMOTO (@cfmoto_scb)

CFMOTO, kao najbrže rastući brend u Power sport industriji, nudi vam najsavremenije četvrotočkaše sa idealnim balansom između snage i veličine. Svi naši modeli posjeduju 4×4 pogon. Besprijekorne performanse naših ATV vozila učiniće da ni ne osjetite snijeg prilikom vožnje. To su “utrenirani” sportisti u genima za koje ne postoje prepreke na bilo kojoj podlozi. Nudimo vam:

  • CFORCE 1000XC EPS – Nevjerovatne tehničke karakteristike ovog modela ojačane su automatskom blokadom zadnjeg diferencijala!
  • CFORCE 850XC EPS – Zaboravite na poteškoće vožnje po snijegu! Agresivne linije ovog ATV modela prate njegov agresivan karakter!
  • CFORCE 625 TOURING – Neustrašive performanse ovog četvorotočkaša zadiviće i najprobirljivije vozače!
  • CFORCE 450L – Pouzdano vozilo za rad, ali i za rekreaciju. Nudi neprikosnoveni komfor za vozača i njegovog saputnika.

Kod nas možete pronaći i kompletnu dodatnu opremu za idealnu zimsku vožnju. Vozite svoj ATV samouvereno i bezbjedno, zahvaljujući ATV gusjenicama, grtalicama za čišćenje snijega i vrhunskim univerzalnim ATV vjetrobranima. Mi smo tu da vam pomognemo kako biste zaista mogli da kažete da za vas nema zime!

CFMOTO – Više nego što očekujete! 

 

Post a Comment

CFMOTO

Kompanija CFMOTO, osnovana 1989. godine, razvija, dizajnira, prodaje najkvalitetnija terenska vozila za sve podloge. CFMOTO bavi se proizvodnjom i isporukom najpouzdanijih i najisplativijih ATV vozilaUTV i SSV vozilamotocikla i skutera, kao i prateće opreme.

KONTAKT INFORMACIJE

Ponedeljak-Petak: 09h-17h Subotom: 10h-15h
Subotička 2, 78000 Banja Luka Gornji Hotonj bb 71320 Vogošća, Sarajevo
+38763998914 +38751354580 +38766040771
info@cfmoto.ba sarajevo@cfmoto.ba